XtremeHIIT™

Utóégető hatás

Utóégető hatásnak azt a megemelkedett anyagcsere-folyamatot nevezzük, ami az edzés utáni állapotban még hosszabb-rövidebb ideig extra kalóriák felhasználására sarkallja a testet. Ez szimpla, egyenletes tempóban végzett állóképességi edzéseknél nem túl hosszú idő, max. 10-15 perc, erősítő edzések esetében viszont akár 24-48 óra is lehet.

Oké, de jön a kérdés: hogy jön ez létre?

Amikor munkát végzel, a test szénhidrát-raktárai kiürülnek – a tested a szénhidrátot glikogén formájában fogja raktározni a májban és az izmokban. Erősítő edzés esetén pedig sérül az izmok fehérjeszerkezete is, aminek következtében nagyon apró kis mikroszakadások jönnek létre, és ez fogja az erősödést eredményezni. A nők most biztosan tiltakoznak, hogy nem akarnak férfias izmokat, de a kerek popsi is izomból van, és az jól mutat a strandon.

A test az edzés után, a pihenő szakaszban próbál felkészülni arra, hogy hamarosan újabb terhelés éri, és mivel az emberi test egy kényelemre törekvő konstrukció, így kijavítja a sérült fehérjeszerkezetet, valamint feltölti és túltölti a szénhidrát raktárakat. Ez hatékonyabb munkát jelenthet a következő alkalommal.

A sérült fehérjeszerkezet kijavítása, valamint a szénhidrát raktárak fel- és újratöltése pedig energiát igényel. Megfelelő táplálkozás mellett ezt az energiát a tested zsírból fogja nyerni, ahogy fentebb is írtam, akár 24-48 órán keresztül. Tiszta haszon, ha azt nézzük, hogy 10 perc HIIT, ami saját testsúlyos erősítés és állóképességi edzés, ugyanannyi kalóriát éget el, mint 50 percnyi pulzuskontrollos állóképességi edzés.

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress