Edzés

Tricepsz

Olvastam múltkor egy cikket, aminek a 10 tuti tricepszgyakorlat lett volna a lényege. Azért csak lett volna, mert az írója összeszedett 10 gyakorlatot, amihez a kezét használta, amivel csak az a gond, hogy ez nem így működik.

 
Ha nem akarsz hülyeséget csinálni, akkor érdemes ismerni az anatómiát, mert ez edzéssel kapcsolatban sok dolgot megmagyaráz majd.
 
Szóval akkor legyen a tricepsz egy kicsit elmagyarázva. A nevét a 3 fejről kapta, úgy is nevezik, hogy 3 fejű karizom. Hosszú középső és oldalsó részből áll össze.
 
Egy izom esetében fontos, hogy hol helyezkedik el, valamint az is, hogy honnan ered és hol tapad.
 
A lapockán, valamint a felkarcsonton ered és a könyökcsúcson tapad. Ez az infó pedig rögtön meg is magyarázza, hogy mi a tricepsz lényege, mit fog csinálni, amikor megfeszül.
 
A tricepszed a behajlított karodat nyújtja ki. Ernyedt állapotában vagy képes behajlítani a karodat, amikor pedig megfeszíted, akkor a feszítés következtében kinyújtja a karodat.
 
Viszont és az egyszeri újságírói elmét itt lehet megborítani, baromira nem mindegy, hogy mikor nyújtod. Mert mondjuk amikor bicepsz hajlítást végzel és lefelé engeded a súlyt, akkor valójában a bicepszed dolgozik, hiába nyújtod a karod. A bicepsz fékező mozgása az, ami segít leengedni a súlyt.
 
Ebbe, meg még 5 másik dologba kötöttem bele náluk is. Nem bírtam ki, hogy ne írjak 😀
 
Nézzük akkor milyen gyakorlatoknál tudod dolgoztatni a tricepszded:
– tolódzkodás
– szűk fekvőtámasz
– szűk fekvenyomás
– lórúgás
– tricepsz nyomás fej felett
– lenyomás kötéllel/rúddal/egy kezes fogással
– homlokra engedés
– lehúzás felső csigás gépen alsó fogással
– hindu push ups
 
Csak, hogy néhányat említsek. Érezheted más gyakorlatok esetében is, hogy dolgozik a tricepszed, de ott nem elsődlegesen ez kapja a terhelést, tehát azokat nem is lehet célzottan a tricepsz gyakorlatok sorába illeszteni. Teszem azt, ha azért végeznél fekvőtámaszt, hogy a tricepszed fejlődjön, akkor hamarabb fejlődne a mellizom, mint a tricepszed, mert célzottan a fekvőtámasz azt erősíti jobban, a tricepszed max. másodlagosan kap majd terhelést benne.
 
Tudom, ez kicsit szárazabb, de ha megérted, hogy működik a tested, akkor baromi gyorsan fogsz tudni fejlődni 🙂
 
Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion
 
Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com
 
Sasa

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress