Edzés

Tippek tömegnöveléshez

Az edzésen és azon kívül is be kell tartani pár szabályt, ha tömeg szeretnél növelni.

Férfiaknál és nőknél is lényeges, hogy hogyan tudnak izomtömeget növelni és hogyan tudnak fejlődni. Nem csak azért, mert az erősítő edzések hatékony segítséget nyújtanak a fogyókúrában, hanem azért is, mert az tömegnöveléssel formásabb, masszívabb izmokat lehet építeni, ez pedig esztétikai kérdés is.

  • Következetesség

Minden edzés számít, minden edzésen ki kell hoznod magadból a maximumot. Nincs olyan hogy az egyik izomcsoportra jobban fókuszálsz és azon a napon jobban odateszed magad, míg egy másik napon csak sunnyogsz. Mindig törekedni kell arra, hogy egy kicsit nagyobb súlyt mozgass meg. Ez persze azzal is járhat, hogy nem sikerül végigcsinálni a sorozatot, amit elterveztél, de ez csak fejben dől áll. Minél jobban terheled az izmaidat, az agyad annál inkább érzi, hogy növelni kell őket.

Az edzésnek akkor lesz vége, amikor mindent megcsináltál. Ha csak félig teszed oda magad, akkor fél eredmények fognak születni!

  • Időnként be kell iktatni egy kis lazulást

6-8 hetente érdemes beiktatni egy nagyobb pihenőt. Ez jelentheti azt is, hogy ténylegesen kihagysz pár napot, de ha mindenképp terembe szeretnél menni, akkor inkább a technikádon dolgozz. Hagyd a nagy súlyokat egy kicsit.

Ha elég kemények az edzéseid, akkor előfordulhat, hogy 72 órát is igénybevesz a regenerálóds. Simán megeshet, hogy a sok edzés és a nagy terhelés miatt nem tud a tested eleget pihenni. Egy ilyen egy hetes “kihagyás” után sokkal nagyobb lendülettel és kipihentebben fogod tudni folytatni az edzést.

  • Nagyobb súlyok, összetett gyakorlatok, izoláció

Nem csak a súlyok növelésével, de az összetett gyakorlatokkal és a gépek nyújtotta izolált gyakorlatokkal is szép eredményeket lehet elérni. Változatos gyakorlatokkal próbáld összerakni az edzésterved, így többféle módszerrel tudod kifárasztani az izmaidat, megadni azt az ingert, ami a növekedést fogja eredményezni.

  • Variáld az ismétlésszámokat

Lehet egy edzésen belül vagy akár hetente is váltogatni az ismétlésszámokat. Minden izomcsoport másképp reagál az adott számokra. Ha növeled a súlyt, általában azzal is jár, hogy csökkentened kell az ismétlésszámokat. Ez ugye egy alap módszer ahhoz, hogy növelni tudd az izmok méretét. De simán használható az a módszer is, hogy egy nagyobb súllyal végzett 5-6 ismétléses sorozat után a következőt kicsit kevesebbel 8-10 vagy akár 12 ismétlésben csinálod. Ha valamelyik módszert jobban magadénak érzed, akkor egy picit hosszabb ideig is kitarthatsz mellette, de ha túl sokáig húzod a dolgot, elveszik a varázs. Mindig az a legjobb edzésterv, amit rég csináltál.

  • Alvás

Az szervezetednek szüksége van az alvásra, hogy növekedni tudjon. Ha éjszaka még a tv előtt ülsz és hajnalban már kelned kell, akkor ne lepődj meg, hogy a legjobb edzésterv mellett sem tudsz fejlődni. Ez nem olyan, amit majd hétvégén bepótolsz azzal, hogy pár órával tovább alszol. Ez csak egy dologra jó, hogy megborítja a bioritmusodat.

  • Táplálkozás

A fejlődéshez szüksége van a testednek a megfelelő tápanyagokra, ásványi anyagokra. Ha nem eszel megfelelően, ha nem a fizikai aktivitásodnak és célodnak megfelelően táplálkozol, akkor nem fogsz tudni fejlődni. Ezért is lényeges, hogy személyre szabottan, a céljaidnak megfelelően összeállított étrenddel dolgozz!

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv & életmód és táplálkozási tanácsadás: sasa@sasafitness.com

Sasa

Gym #2 – Kezdő női edzésterv

Gym #1 – Kezdő férfi edzésterv

Gym #4 – Haladó női edzésterv

Gym #5 – Haladó férfi edzésterv

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress