Edzés

Szuperkompenzáció

Ahhoz, hogy megfelelően tudj fejlődni edzés részről szükség van megfelelő terhelésre és elegendő pihenőre. 

Mai napig sokan vagytok, akik úgy akartok változni, hogy heti egyszer csináltok valamit. Aztán persze jön a kamillázás, hogy nem változtok. Miért? Mert a tested nincs rákényszerítve!

Amikor lemész edzeni a tested kap egy ingert, amire reagálni fog. Mivel itt fizikai munkáról van szó, a tested erre úgy fog reagálni, hogy felkészíti a tested arra, hogy legközelebb ezt a munkát kevesebb erőfeszítéssel tudja végezni.

Ennek a folyamatnak része az is, hogy ha minimálisan is, de fejleszti az izmaidat. Viszont mivel a két “inger” között túl sok idő telik el, a készültség fentartása pedig szintén túl sok energiát igényel, ezért visszaáll minden az alapállapotra.

Nem lesz semmilyen fejlődés. Az, amit te fejlődésnek érzel, valójában az agyad játéka, ahogy átver téged. Szimplán csak az van, hogy emlékszel a gyakorlatokra, a mozdulatokra és ezért egy picit összeszedettebben mennek az edézsek, de az igazi fejlődés még messze.

A másik eset, amivel főleg év elején és nyár előtt lehet találkozni, mikor minden nap nyomjátok az edzéseket.

Ebben az esetben túl sok inger éri a tested. Hasonló a szitu egy vidámparkhoz. Fények, zene, zajok, programok és ettől egy idő után azt érzed, hogy elfáradtál és jó lenne egy kis csend. A mindennapos edzésnél a tested esetében ez sérülésekben fog jelentkezni. Abban, hogy nem fejlődsz megfelelően, mert a tested nem tudja kijavítani a sérüléseket, amik az edzés közben keletkeztek az izmokon. Egyre fáradtabb leszel, egyre kevesebb lesz a motivációd, amire még az is rátesz majd egy lapáttal, hogy nem látod, hogy fejlődnél, pedig te mindent beleadsz. Mindent, csak a pihenőt nem.

Normális esetben úgy néz ki a dolog, hogy az ingert egy pihenő időszak követi, ami alatt a test fel tud készülni a következő terhelésre. Az, hogy mennyi edzésnap után kell pihenőt tartani nagyban függ attól is, hogy milyen edzéseket végzel, mennyire kajálsz jól, mennyire terheled magad napközben a munkában…szóval rengeteg összetevője van. Nem számít, hogy minden nap másik izomcsoportra edzel. A tested egy zárt rendszer és ha egyszerre túl sok dolgot kell javítani, akkor valójában semmit nem fog hatékonyan csinálni.

Ki kell tapasztalnod, hogy mi az a mennyiség, ami számodra még tartható, de az biztos, hogy heti minimum 2 pihenőnapot érdemes tartani és nem egymásutáni két napon!

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésprogram: sasa@sasafitness.com

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress