Életmód

Motiváció

Sok oka vannak annak, hogy az emberek például sportolnak vagy elkezdenek egészségesebb életmódot folytatni, esetleg csak elkezdik megteremteni ezekre a lehetőségeket. Valami motiválja őket és ha megérted a motiváció miértjét, akkor saját hasznodra is tudod fordítani. 

Ha megérted, hogy miért is csinálsz valamit, akkor máris nagyobb energiát vagy képes beleadni és kisebb az esélye annak, hogy feladod.

A fő motivációink két kategóriába sorolhatók: belső és külső motivációk.

A belső motiváció

A belső ösztönzők a legerősebb erők, ezek azok, amik arra késztetik az embereket, hogy dolgozzanak. Sokkal motiváltabb vagy, ha önként csinálsz valamit, egyszerűen azért, mert élvezed. Ebben az esetben nincs szükség jutalomra vagy büntetésre az ösztönzéshez.

Motiválhat a tudás megszerzése vagy eredmény elérése is.

A belső motivációk közé sorolható:

  • a tudásvágy
  • a teljesítménykényszer
  • az elégedettség

A tudásvágy, ami miatt kipróbálsz új dolgokat, új recepteket, rászánod magad arra, hogy kipróbálj egy új edzést, megtanulj helyesen kivitelezni egy új gyakorlatot, mert kíváncsi vagy arra, hogy mire vagy képes.

Aztán ott van a belső teljesítménykényszer, ami arra sarkall, hogy jobb legyél magadnál.  Megtanulj egy nehéz feladatot, vagy csak tökéletesre csiszolj valamit, amit már ismersz. Ezért is állítod újabb és újabb kihívások elé magad és keresel új célokat, amiket elérhetsz.

Az elégedettség érzésének elérése a legerősebb belső motiváció. Ez az, amit akkor érzel, mikor sikerül teljesíteni egy kemény edzést, megoldani egy bonyolult problémát.

Ezeknél nagyon fontos, hogy önként és szórakozásból csinálod, amit csinálsz, azért, mert élvezed.

A külső motiváció

Mondhatnánk azt is, hogy ide tartozik minden, amit nem akarsz, csak szeretnél. Amit csak szeretnél az nem olyan fontos, azért nem fogsz hajnalban kelni, túlórázni…ha nem jön össze, akkor sem dől össze a világ, könnyebben feladod.

A külső motivációk közé sorolható:

  • önazonosítás
  • belső feszültség
  • külső behatások

Az önazonosítás a legerősebb a külső motivációs tényezők közül. Ez az, amikor rájössz, hogy te egy csapat része vagy, hogy olyat is meg kell tenned, amit egyébként nem szeretnél, mert ez a személyes céljaid elérése miatt később még fontos lehet. Ebből a szempontból, akár még a belső motivációk közé is lehetne sorolni, hiszen szilárd logikára épül, benne lehet a fejlődés iránti vágy is, viszont az egészből hiányzik az élvezet és inkább kényszer hatására cselekszel.

A belső feszültség az, amikor nyomást érzel, hogy tenned kellene valamit, de mégsem teszed vagy egyszerűen csak jobban is meg tudnád csinálni, de inkább beéred a silányabb eredménnyel. Ez akkor is felléphet, ha valaki más határozza meg számodra, hogy mit kell elérned. Elég nagy visszatartó ereje van.

A külső szabályozás lehet anyagi juttatás, előléptetés, de akár büntetés is. Az egyik leggyengébb motivációs tényező. Ha nem látod magad előtt az utat, ha nem tudod fejben összerakni, hogy elérheted a célod, például lefogyhatsz, fittebb lehetsz, akkor hiába a jutalommal való kecsegtetés, nem fogod csinálni, mert azt sem hiszed el, hogy te lehetsz az, aki megkapja a jutalmat.

Akadályok

Mindenki találkozik problémákkal, a legnagyobb motiváltság közben is jöhet egy pont, amikor mondjuk megtorpan a fejlődésed és ez idővel a motivációd csökkenéséhez vezet. Ilyenkor két dolgot tehetsz, feladod vagy mész tovább.

Nem adjuk fel!

Szóval, ha mész tovább, akkor azt a kezdeti motivációt érdemes megkeresni, ami miatt elkezdted. Ha sikerül túllendülni a holtponton, sokkal motiváltabb is leszel.

Az akadályok leküzdésének első lépése, hogy rájössz mi a probléma. Ugyanis, ha ez megvan, akkor lépésről lépésre tudsz majd dolgozni a megoldáson is.

Helyezd előtérbe a személyes céljaidat, magadra fókuszálj és mások elvárásainak akarj megfelelni. Kis célokat kell kitűzni és amikor azokat eléred, sikerélménnyel és motivációval tudsz nekiesni a következő feladatnak.

Legyen a cél határozott, mérhető, elérhető, reális és legyen egy időbeli cél, amikorra eléred. Ha ésszerű célokat állítasz magadnak, akkor azokat el is fogod tudni érni, ami segít majd a komplexebb célok elérésében is.

Visszaköszön a tudás. Ismerd meg a tested, tudd, hogy milyen előnyei vannak annak, ha sportolsz, milyen hatása van az egészségedre az életminőségedre. Ne csak a súlyodra és a megjelenésre koncentrálj, mert ennél jóval összetettebb a történet.

Tervezz előre. Az egészséges életmód azzal is jár, hogy főznöd kell, sportolni fogsz és ha eddig ez nem volt része a mindennapoknak, akkor most időt kell rá szakítanod, bele kell valahogy illeszteni a napirendedbe. Ez csak előre tervezéssel fog menni.

A pozitív visszajelzés a siker kurcsa, a siker pedig exponenciálisan növekszik, amikor megerősítést nyer, hogy amit csinálsz, az jó! Ezért is fontos, hogy olyan célokat és rész célokat tűzz ki magad elé, amiket elérhetsz, így a javulás és a fejlődés látható lesz.

Próbálj meg stresszmentes környezetet kialakítani.

References

Richard, M., et al. “Intrinsic motivation and exercise adherence.” Int J Sport Psychol 28.4 (1997): 335-354. 

Pelletier, Luc G., et al. “Toward a new measure of intrinsic motivation, extrinsic motivation, and amotivation in sports: The Sport Motivation Scale (SMS).” Journal of sport and Exercise Psychology 17 (1995): 35-35. 

Karvitz, L. “Exercise Motivation: What Starts and Keeps People Exercising.”University of New Mexico (2011). 

 

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress