Életmód

Mivel szúrod el az életmódváltásod?

Az elején mindenki nagy tervekkel indul neki az életmódváltásnak, mégis van pár olyan hiba, amire ha nem készülsz fel, akkor bele fogsz bukni!

1.Nem világosak a célok

Az, hogy szeretnél leadni pár kilót vagy szeretnél egy kicsit formásabb lenni nem egy valós cél. Világos, egyértelmű és mérhető célokat kell állítani. Egy 12 hetes program elején és végén pedig mérni kell mindent, így fogod tudni monitorozni, hogy mennyit változtál.

2.  Nincs egy személyre szabott edzésterved

Lehet dolgozni neten található sablon megoldásokkal is, mint kezdőknek, haladóknak, pár kilót fogyni vágyóknak írt edzéstervekkel, de nem kell meglepődni, ha ezekkel nem lesznek igazán jó eredmények. Ha semmit nem sportoltál, akkor persze fogsz tudni változni valamennyit, de egy reális célhoz kell egy személyre szabott anyag. Ettől fogsz a legjobban fejlődni.

A sablon edzésterv és személyre szabott edzésterv, mint a konfekció ruha és a méretre szabott között különbség. A konfekció is lehet csinos, de ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor a mérettre szabottat kell választani!

3. Hatástalan edzést választasz

Az erősítő edzés a leghatékonyabb módja az izomépítésnek, a zsírégetésnek, az egész test alakjának és a csontsűrűség javításának, erő fejlesztésre, a szív- és érrendszeri egészség javítására egyszerre.

Teljesen mindegy, hogy férfi, nő vagy hüllő vagy, erősíteni kell! Túl sok pozitívum szól mellette ahhoz, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni.

Ezzel szemben az embereknek még mindig a kardió az elsődleges edzésforma, ha fittebbek és izmosabbak szeretnének lenni. Ami persze nem jön össze, mert a kardió edzés erre alkalmatlan. Egy dologra jó, a kardiovaszkuláris rendszer fejlesztésére. Mégis brutálisan sok időt pazarolnak rá az emberek és aztán jön a nyafogás, hogy “mindent megpróbáltak, de mégsem fogynak”.

4. A személyre szabott étrend hiánya

Ahhoz, hogy fejlődni tudj kell egy jó étrend! Amikor az emberek önerőből elkezdenek okoskodni, akkor két opció szokott kijönni:

  • vagy nagyon keveset eszik
  • vagy többet eszik, mint kellene

Ha kevesebbet eszel, nem fogsz tudni izmot építeni, mert a szervezeted izombontásra és zsírraktározásra fog ráállni. Belassul az anyagcsere, jön az apokalipszis!

Ha többet eszel, akkor teljesen mindegy, hogy milyen edzést csinálsz, nem fogod tudni lemozogni a többletet és hízni fogsz.

Van étrend tömegnöveléshez, szálkásításhoz és szinten tartáshoz is, ha már elérted a célod és tartani szeretnél egy egészésges formát. Ezeket viszont nem fogod tudni összeállítani egy kockás lapon, mert ahhoz túl bonyolult és túl sok mindent kell figyelembe venni.

5. Nincs felelősség

10-szer nagyobb a valószínűsége, hogy valaki feladja az életmódváltást, ha egyedül vág bele. Persze, a legjobb választás egy edző lenne, aki felügyeli a munkádat, de ha erre nincs megfelelő keret, akkor még mindig ott vannak a barátok, ismerősök, akikkel közösen tudtok dolgozni.

Húzni fog a partnered, extra sorozatokra sarkall, nem hagyja, hogy feladd, hogy hamarabb hagyd abba az edzést.

Nem mindenki alkalmas arra, hogy egyedül is végigcsináljon egy ilyen progamot. De még annak is aki igen, adhat egy extra lökést egy edző vagy edzőpartner jelenléte és felügyelete.

6. Nem méred a fejlődést

Ezzel vissza is lehet kanyarodni az első ponthoz. Legyen egy határozott cél! Mérj le mindent a nulladik napon és akár hetente vagy havonta mérj mindent újra. Számszerűen is látni fogod a változást ezt pedig értelmet ad az egésznek.

Magadon veszed észre leglassabban, hogy változtál. Ezért szoktátok sokan feladni, mert úgyérzitek, hogy nem fejlődtetek semmit. Pedig, ha mérnéd, ha lenne előtte és utána fotó, akkor látnád az eredményeket.

7. Türelmetlenség

Ennek legfőbb oka, hogy még mindig elhiszitek a magazinokban olvasható kamu cikkeket arról, hogy 3 hét alatt elérheted a beach body-t, meg a különböző programokat, amikkel a filmsztárok 6 hét alatt formába lendültek.

Legalább 12 hetet rá kell szánni egy tényleg látványos változásra és ez olyan változás lesz, ami tartható is.

Persze, drasztikus koplalásokkal és ész nélkül nyomott kardióval fogyhatsz hirtelen nagyon sokat, a gond csak az, hogy a kardió és a koplalás miatt főleg izmot fogsz veszíteni, amikor pedig leállsz az egésszel, akkor brutálisan elkezdi raktározni a zsírt a szervezet. Végeredményként még több felesleg lesz a testeden, mint amikor elkezdted.

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com

Sasa

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress