Edzés

Miért nem tudsz izmot építeni?

Igyekeztem összeszedni a leggyakoribb hibákat, amik miatt nem sikerül izmot építened!1. Túl sok kardió

Rossz módszerre helyezed a fókuszt! Ahelyett, hogy az edzéseid fő gerincét az erősítő gyakorlatok képeznék, elvesztegeted az idődet az állóképességi edzésekre.

Monoton, hosszú ideig végzett kardió edzések esetén a szervezet izombontásból fog energiát nyerni vagyis nem elég, hogy az edzésre szánt időt rossz módszerre pazarlod, de még le is építi az izmaidat.

Nem állja meg a helyét az a feltételezés sem, hogy ez jó lenne zsírégetés szempontjából. Az erősítő edzések rendkívül hatékony zsírégetők is. Ez ezért van, mert megemeli az anyagcsere szintjét, a szervezeted több kalóriát fog felhasználni az edzést követő időszakban. Ez lehet akár 1-2 nap is!

2. Nem a megfelelő gyakorlatokra helyezed

Érdekes módon ez pont a nagyon jól felszerelt, mindenféle szuper gépekkel ellátott termekben edzőknél fordul elő. Sok ember szereti előnyben részesíteni a gépeket, mert nem igényel tanulást, vezeti a mozgást, kicsi a sérülések esélye. De a fejlődésé is!

Egy-egy izom kizárólag célzott dolgoztatása helyett, érdemes az összetettebb gyakorlatokat előnyben részesíteni. Egy deadlift esetén pl, a combod, feneked, hátad együttesen kap terhelést. Sokkal több izmot kapcsolsz be a munkába.

Azonban itt is van egy határ. Egy guggolás vagy egy deadlift összetett gyakorlat, aminek van is értelme, de annak, hogy egy bosun állva egy lábbal guggoljon valaki, miközben egyik kezével oldalemelést a másikkal meg nyomást csinál…ennek semmi értelme.

Az összetett gyakorlatok segítik a növekedést és ezáltal a jobb testösszetétel kialakítását is.

3. Nem használsz elég nagy súlyokat

Ha mindig ugyanazokat a súlyokat használod, akkor nem kell meglepődni, hogy nem fejlődsz. A nagyobb súlyok jobban kifárasztják az izmaidat és arra kényszerítik őket, hogy növekedjenek és alkalmazkodjanak a megnövekedett ellenállás kezeléséhez.

A nem megfelelő súly választása egyébként rendszeresen megfigyelhető az embereknél és pusztán a logikátlanságuknak tudható be.

Mondjuk 8 ismétlést kell végezni. Tegyük fel, hogy 12 kilóval meg tudsz csinálni szabályosan 5 ismétlést. 10 kilóval meg menne 12 ismétlés is. A legtöbb ember ebben az esetben felveszi a 10 kilósat, mert biztosra akar menni, aztán kamillázik, hogy nem fejlődik.

Hogyan lehetne ezt jól csinálni?

Felveszed a 12 kilósat, megcsinálod az 5 ismétlést, majd leteszed, felveszed a 10 kilósat és megcsinálod a maradék 3 ismétlést. Elhiheted, hogy a nagyobb súly miatt kifárasztott izmaidnak akkor már a 10 kg is bőven elég lesz. Ezzel a technikával idővel már menni fog, 6-7 és végül 8 ismétlés is a nagyobb súllyal, amiből idővel még tovább tudsz majd lépni.

4. Nincsenek célok

Rengeteg ember jár le úgy edzeni, hogy ott derül ki számára, hogy mire is fog edzeni. Azt is az alapján dönti el, hogy milyen gép és milyen eszköz szabad.

Egy jól összeállított edzésterv nélkül nem tudsz hatékonyan dolgozni. Kell, hogy legyen egy sorvezető, ami mentén fel van építve az edzésed és ez nem lehet a véletlen. Szükséged van az adatokra, fel kell írni, hogy mikor mit sikerült teljesíteni, mihez milyen súlyt használsz. Ez egyébként rengeteget tud segíteni, mert nem kell azon agyalni, hogy a múlthéten milye súlyt használtál az adott gyakorlathoz, hanem elég csak ránézni a jegyzetekre és máris ott van, hogy mit kell keresni. Arról nem is beszélve, hogy a változás és fejlődés is látszani fog a számokban, amik extra motivációt adhatnak.

5. Szemét kaják/gyorséttermi kaják

A tipikus nyugati étrend tele van sokszorosan feldolgozott, magas cukor és sótartalmú ételekkel. Az USA és az Egyesült-Királyság a világ leggazdagabb országai közé tartozik és közben a legbetegebbek közé is, mert brutális pénzeket szórnak el gyorséttermekre és feldolgozott, félkész kajákra.

Ha fejlődni szeretnél, zsírt veszíteni és izmokat építeni, akkor ezeket el kell felejteni!

A szervezetednek az izomépítéshez aminosavakra, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, amit csak minőségi étkezéssel tudsz fedezni, nem gyorséttermi menükkel.

Meg kell tanulni főzni, friss alapanyagokból kell készíteni az ételeket, nem félkész termékekből!

6. Nem megfelelő folyadékfogyasztás

A test kb 65-70% vízből áll, ebből már látszik, hogy a folyadékfogyasztás elengedhetetlen a test egészséges működéséhez. Fontos szerepe van az izmok erejében és méretében is. Kimutatták, hogy ha csak egy kicsit csökken a víz mennyisége, kezdesz dehidratált lenni, már 4%-kal rontja az izmok erejét és állóképességét.

 

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com

Sasa

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress