Edzés

Mi dolgozik?

Többféle válasz is lehetséges, attól függ, hogy mire kérdezek rá. Egy adott gyakorlat esetében a válasz, az izomcsoport lenne, ami a munkát végzi. Viszont van az a téves elképzelés, amivel már mindenki találkozott legalább egyszer az élete folyamán, mégpedig a helyi fogyás. Tudjuk, hogy nincs, szóval nem is ez a lényeg, inkább az, hogy logikusan hol bukik el ez a dolog.

Van ugye az elképzelés, hogy ha sok hasizomgyakorlatot végzel, akkor majd laposabb lesz a hasad, ha pedig mellizom gyakorlatokat végzel, akkor kisebb lesz a melled. A dolog ott bukik, hogy nem a zsírt dolgoztatod egyik esetben sem, hanem az izmokat. Az izmok képesek összehúzódásra és elernyedésre. A zsír csak egy “massza”, ami szépen elfedi az izmaidat.

Amikor az edzésen dolgoztatod az izmaidat semmi extra nem fog történni. Nem történik zsírégetés, nem történik növekedés. Oké, egy picit felmegy a pulzus, fokozódik a keringés, a szervezet egy picivel több kalóriát használ fel, de ennyi. Meg persze sérül az izmok szerkezete. A kalóriafelhasználás viszont nem zsírból történik, hanem szénhidrátból, amit a szervezeted glikogén formájában raktároz a májban és az izmokban. Ezekből nyeri a szervezeted az energiát a munkához. 

Mikor történik a növekedés? Az edzés után, amikor a szervezeted megkapja a megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat. Mikor történik a “zsírégetés”? Edzés után, amikor a szervezeted próbálja beépíteni a megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat, amikor a test próbálja visszatölteni a szénhidrát raktárakat. Lényeges, hogy nem csak feltölti, hanem túl is tölti, ugyanis így készül fel arra, hogy a következő alkalommal több energiája legyen az edzéshez. Ez a folyamat, így egyben, jár együtt azzal, hogy az izmaid fejlődnek.

Nézzük a tévhiteket:

Hasazástól lapos has. A hasizomgyakorlatoktól az izom erősödni fog, ami feltolja a felette lévő zsírt, ezért, ha nincs megfelelő étrended, akkor azzal fog járni a folyamat, hogy még vastagabbnak fogsz tűnni azon a tájékon. A hasi zsírtól szabadul meg egyébként is a legnehezebben a test, mert a létfontosságú szervek körül tárolja a felesleges energiát, hogy szükség esetén gyorsan hozzá tudjon férni, ne kelljen még a szállítással is vesződni. 

Ugyanezen az elven működik a mellizom edzése is. Ha dolgoztatod a mellizmokat, akkor a felette lévő zsírszövetet, ami a melled formáját adja, egy picit feltolja. Kisebb mell esetén ez egy picit teltebb hatást fog kölcsönözni, nagyobb mellek esetén a feszességet lehet fokozni vele.

Miért “tűnik el” mégis a mell? Banálisan egyszerű oka van, fogyás. Ha egy darab mellizomgyakorlatot nem végeznél, akkor is “laposabb” lenne a melled, mert zsírt veszít a szervezet és miután egy zsírszövetről beszélünk ezt is érinti.

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress