Edzés

Izommemória

Elkezdeni edzeni nem feltétlenül azért lesz nehéz, mert sok tespedéssel töltött év után fel kell emelni a feneked, hanem azért, mert új dolgokat kell megtanulni. Bármennyire is úgy érzed, hogy megnézel egy videót és ez neked is menne, nem fog, mert rengeteg dolgok hiányzik hozzá. Mozgástanulás, izommemória, emlékek…rengeteg dolog együttállása adja meg azt, hogy fejlődni tudsz.

Az edzés kapcsán is, ahogy az élet minden más területén is kétféle memóriáról beszélhetünk. Ezeket úgy nevezik, hogy explicit és implicit memória.

A világ legkönnyebb dolga lenne most tovább lépni és írni valami okosat, de ezt meg akarom magyarázni azért, mert egyébként te is találkoztál már vele, csak nem tudtad, hogy mi az és mi a neve, viszont, ha lesz újra Legyen Ön is Milliomos, még jól jöhet 🙂

A hosszútávú memória egyik tipusa az explicit memória. Ez a tényszerű információk, a koriábbi tapasztalatok, fogalmak tudatos és szándékos felidézésére szolgál. Még egyszerűbben, ezért emlékszel a címedre, egy két telefonszámra, ezért tudod, hogy milyen útvonalon jutsz el a munkába.

Ez felelős azért is, hogy amikor megtanulsz egy mozdulatsort, akkor el tudod mondani, hogy mit is csinálsz. Ezért van az, hogy amikor látod mondjuk a barátnődet úgy guggolni, hogy lábujjhegyre érkezik le, a sarka a levegőben és a térdei sikítanak a fájdalomtól, akkor te el tudod neki mondani, hogy oké, most állj egyenesen és ne a térdedből, hanem csípőből indítsd a guggolást. Kihúzod magad, egyenes a hátad, kitolod a melled, behúzod a hasad, a lábfej picit kifelé fordul, a csípőd elkezded hátratolni és leülsz a sarkadra.

Elmagyaráztál egy mozdulatsort, amit rendszeresen csinálni szoktál. Ami így leírva hosszú és összetett, de amikor csinálod, akkor a világ legtermészetesebb dolgának hat, mert egy mozdulatsorként fog megjelenni és kb. 2 másodperc alatt kivitelezed az egészet.

Szóval, az explicit memória, ezeknek a dolgoknak az előhívását jelenti. Minden olyan dologét, amit már tudsz, megtanultál és valamilyen formában vissza kell adni.

A másik, amit említettem az implicit memória volt. Ez is a hosszútávú memóriához köthető, viszont nem annyira tudatos, mint az előző. Ide tartozik a megtanult dolgok akaratlan előhívása. A járásra vagy ha már megtanultá biciklizni, akkor arra nem kell odafigyelni. Erre van az angoloknak egy olyan mondásuk, hogy tudok egyszerre sétálni és fagyit nyalni.

Tudod hova kell nyúlni a konyhában, ha kell valami, tudod, hogy kell megcsinálni egy szabályos gyakorlatot, hogyan kell cipőt kötni, mindezt anélkül, hogy tudatosan kellene gondolkodni a folyamatról.

Az implicit memória egyik velejárója az is, amit úgy neveznek, hogy az “igazságosság illúziója”. Vagyis az emberek nagyobb valószínűséggel hiszik el azokat a dolgokat, amiket sokszor látnak, függetlenül attól, hogy az igaz-e. Tudnék rá példát hozni kishazánkból, de nem szeretnék politizálni.

Oké, de hogy kapcsolódik ez a két dolog az edzéshez?

Első körben, amikor edzeni kezdesz meg kell tanulnod új mozdulatsorokat. Minden kis apróságra oda kell figyelni, míg be nem rögzül a gyakorlat és rutin nem lesz. Kiépülnek új idegpályák javul az agy-izom kapcsolat, egyre szabályosabban fogsz dolgozni, míg végül szinte oda sem kell figyelni, mert szabályosan fogsz dolgozni, akkor is, ha közben beszélgetsz valakivel. Az elején ez még a halálba idegesít, mert nem tudsz miatta koncentrálni.

Onnantól, hogy ezeket begyakoroltad az imlicit memória lesz a felelős azért, hogy bármikor vissza tudd adni.

Ez pedig akkor lesz fontos, amikor kihagysz egy két évet és visszaállnál edzeni. Ugye szokták azt mondani, hogy könnyű újrakezdeni, mert az izom emlékszik. Az izomsejtek sokmagúak és túlterhelés hatására úgy reagál a test, hogy még több magot ad hozzá, így növelve az izom méretét. Amikor abbahagyod az edzést, akkor valójában a mag nem pusztul el, csak a körülötte lévő anyag fog összemenni. Ezért is beszélhetünk arról, hogy a magok által van az izmoknak memóriájuk.

Ha már megtanultál egy mozgásformát, annyira, hogy az berögzült, akkor teljesen mindegy, hogy hány évet hagysz ki és mikor csinálod újra, a tested az implicit memóriának köszönhetően emlékezni fog arra, hogy hogyan kell végrehajtani.

Épp ezért hülyeség összehasonlítani két ember fejlődését azonos idő alatt. Lehet, hogy az egyiknek a mozgástanulással indul az edzése és emiatt nem is terhelhető annyira, míg a másiknak a mozdulatok és a gyakorlatok helyes kivitelezése, ahogy mondani szokás a “vérében van” így nála már a terhelésre is lehet hangsúlyt fektetni.

Nem lehet kihagyni az első lépést, nem lehet kihagyni a mozgástanulást, bármennyire is szeretnél gyors eredményeket elérni, mert ez kell ahhoz, hogy fejlődni tudj. Épp ezért baromság az az elképzelés, hogy 1-3 hónappal nyár előtt állnak neki az emberek edzeni. Soha nem jönnek formába, mert még a mozgástanulás részen sem tudnak rendesen túllendülni ennyi idő alatt!

Online edzések:

www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress