Edzés

Hogyan járul hozzá az erősítés az anyagcseréd felpörgetéséhez?

Az erősítő edzés segíti az izomépítést a felpörgeti az anyagcserét. Ez egy nyerő kombináció azoknak, akik szeretnék megőrizni a súlyokat, nem akarnak a kalóriákon görcsölni és bruátlisan sok időt tölteni a teremben.

Rengeteg oka van, hogy miért jó az erősítő edzés. Kezdve onnan, hogy segít a sérülések megelőzésében, növeli a csontsűrűséget, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és sok más betegség kialakulásának kockázatát.

Plusz baromi jó érzés, ha képes vagy akár a lépcsőn is felcipelni azt, amit boltban vettél, mert elbírod.

Ezeken felül sok helyen hallani, hogy felpörgeti az anyagcserét is. Hogyan is néz ki ez?

Amikor erősítő edzést végzel az izmaidat dolgoztatod. Attól függően, hogy mennyire terheled őket sérülni fog az izmok fehérjeszerkezete és a májban, valamint az izmokban glikogén formájában raktározott szénhidrátok mennyisége is csökkenni fog.

Edzés után jön a regeneráció. A tested elkezdi kijavítani a sérüléseket, vissza- és túltölti a szénhidrát raktárakat, hogy a következő edzésen jobban tudj teljesíteni, de legalábbis ugyanazt a terhelést jobban bírd. Ez a folyamat brutálisan sok kalóriát igényel, amihez megfelelő táplálkozás mellett zsírt is fel tud használni a szervezet, így hatékonyan fogyast is az erősítő edzés

Az anyagcsere sebességét a teljes testtömeg és annak az összetétele is befolyásolja. Ha növeled az izomtömeg mennyiségét a testeden, akkor növeled a napi felhasznált kalóriák számát is.

Az izom nem csak nehezebb, mint a zsír, de több kalóriát is éget, így azoknak, akik fogyni szeretnének mindenképp érdemes növelni az izmok mennyiségét. Már csak azért is, mert az izomtömeg növeléséhez hosszabb és intenzívebb edzésekre van szükség, ami tovább tudja növelni a felhasznált kalóriák számát. A több izom hosszútávon keményebb edzéseket tesz lehetővé, jobban tudod terhelni magad, ami újabb extra kalóriafelhasználást jelent.

De összeségében, ha ez a része nem is érdekel, mármint, hogy mennyire pörgeti fel az anyagcserédet, az edzésnek rengeteg pozitív hatása lesz a testedre. Terhelhetőbb leszel, javul a csontsűrűség, megelőzhetsz egy csomó betegséget, pihentetőbb lesz az alvásod…

Erősítő edzések esetében érdemes megjegyezni az utóégető hatást is. Ez az a folyamat, ami az edzések után arra sarkalja a tested, hogy több kalóriát használjon fel. Ez lehet pár órától, akár több napig terjedő is. Ez nagyban függ attól, hogy milyen edzést végzel és mennyire fárasztod ki az izmaidat. Teljesen más lesz az utóégető hatás egy bicepsz és tricepsz edzés után, mint mondjuk egy kemény lábedzés után.

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Személyre szabott edzésterv: sasa@sasafitness.com

Sasa

Comments are closed.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress