XtremeHIIT™

HIIT

Rengeteg képet lehet találni a neten, instagramon, amik egyszerű és otthon végezhető HIIT programokat hirdetnek. Amikor megnézed az elején még tényleg vannak is jó ötletek, pár jumping jack, futás magastérdemeléssel… aztán a vége felé jönnek az olyanok, mint karkörzés oldalsó tartásban, meg hasonfekvésben kéz és lábemelgetés.

Elárulok egy titkot ez nem!

Egy HIIT edzés tényleg egyszerű gyakorlatokra épül, viszont nem megy rá célzottan izmokra, mint pl. a váll. A nagy izomcsoportokat dolgoztatja, a cél mindig az, hogy a lehető legtöbb izomcsoportot bekapcsolja valamilyen módot a munkában.

Ha darabszámokat írnak, akkor nem HIIT. A HIIT edzésben nem darabszámokkal dolgozol, hanem időre. Adott idő alatt kell kihozni magadból a maximumot. A lehető legtöbb ismétlést megcsinálni szabályosan.

A szabályosság nagyon fontos! Az első és legfontosabb! Ha egy gyakorlat megy szabályosan, akkor lehet növelni a sebességet, ha a sebességet is kimaxoltad, akkor lehet nehezíteni rajta. Ha nem egy szabályosan, akkor jöhetnek a könnyített verziók, de amíg nem csipog az óra, addig nincs megállás.

Nagyon jó edzésmódszer, brutálisan hatékony, de épp azért, mert nagyon felkapták, rengeteg kókler edzésterv is bekerült a net sötét útvesztőjébe.

Néhán dolog, amiről tudhatod, hogy ténylegesen HIIT edzés:
– Nincs eszköz! 🚫A HIIT edzésekben csak saját testsúlyos gyakorlatok vannak.

– Nem dolgoztat kis izomcsoportokat.🚫 Ha bicepszezni akarsz, akkor csattogj ki a teremben, HIIT edzésen nem fogsz nekiállni, bicepszet vagy vádlit célzottan erősíteni.

– A gyakorlatokat maximumális erőbedobással kell végezni maximum 40 másodpercig.💪🕛 40 másodperc az az időintervallum, amíg maximális erőbedobással tudsz dolgozni. Hosszabb ideig végzett gyakorlatnál már lassulsz, így az edzésed nem HIIT.

– Az edzés maga 20-30 perc, de 30 percnél nem hosszabb. Ugyanaz az indok, mint az előbb. Ha tovább csinálnád, már nem menne teljes erőbedobással és így már nem HIIT lenne az edzésed.

– Nincs benne koreográfia!🚫

– Nem zenére dolgozol!🚫 Ha zenére dolgozol, akkor annak a tempója határozza meg a gyakorlatvégrehajtások ütemét, így már ki van lőve a maximális erőbedobás, vagyis az edzésed nem HIIT, max egy interval edzés. Tök jó az is, de nem összehasonlítható a kettő!

🖥️🎬Az online edzéscsomagban egyébként 42 XtremeHIIT™ edzésprogramot találsz, amik tényleg a HIIT módszer elveit és szabályait betartva lettek összeállítva: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress