Uncategorized

3 tipp, ha megállt a fejlődés

Teljesen mindegy, hogy konditermi vagy csopotos edzésről beszélünk, előfordul, hogy megáll a fejlődés.

 
Csoportos edzés esetében viszonylag könnyű a magyarázat. Egy step óra vagy egy szimpla alakformáló erőssége ritkán változik. Jó a hangulat, jó a zene, szimpatikus a társaság, jó az edző is, de ezek az órák általában egy erősségi szintre vannak belőve és ezért idővel a test hozzászokik. Ha valamit újít az edző, akkor rögtön mindenki hasonkúszva mászik ki, mert nem a megszokott dolgok voltak és ez extra terhelés.
 
Konditermi edzések esetében azt lehetne hinni, hogy szinte soha nem fordul elő ilyen, mert szinte végtelen módon lehet variálni az edzéseidet, mégis megesik. Pont azért esik meg, mert a végtelen módszerből általában csak 1-et választanak az emberek és ahhoz ragaszkodnak.
 
3 havonta érdemes változtatni az edzéstervet. Nézzünk rá néhány példát, hogy mivel tudod kibillenteni magad a komfortzónás edzésből.
 
#1 növeld a súlyokat
Amikor kezded azt érezni, hogy már kényelmesen meg tudod csinálni az edzéseket, az utolsó ismétlések sem jelentenek kihívást, akkor érdemes egy picit nagyobb súlyokra váltani. Ez újra ingert küld a szervezetednek, hogy nehezebb a munka, fel kell nőni a feladathoz és izmokat kell építeni.
 
#2 fékező hatás
Használd ki a fékező hatást a gyakorlatoknál. Akár csak egy egy sorozatnál is. Az izom hatalmas erőt képes kifejtei fékezésnél. Gondolj csak arra, hogy mondjuk nem tudod felhúzni magad, de ha felugrasz, akkor nagyon lassan vissza tudod engedni magad. Ugyanaz az izom dolgozik csak fékezve. Ugyanígy pl. bicepsz gyakorlatoknál a leengedés szakasza. Extra terhelés lesz.
 
#3 előfárasztás
A húzódzkodás itt is jó példa. Előfárasztó gyakorlat a merev karos lehúzás. Itt minden mást “kikapcsolsz” a hátizom kapja a legnagyobb terhelést. Lenyomsz belőle egy sorozatot, majd rögtön utána jöhet a húzódzkodás vagy a lehúzás. Ugye ennél a két gyakorlatnál már a bicepsz is dolgozik, de az előfárasztás miatt elég lesz kevesebb súly is. Ez főleg akkor szokott működni, amikor pl valaki húzódzkodni már jól tud, de extra súlyt még nem tud magára kötni, a sima viszont már nem elég. Ilyen esetekben jól jöhet egy kis előfárasztás.
 
Összességében a lényeg, hogy próbálj meg mindig új kihívásokat keresni, így a szervezeted nem fog tudni alkalmazkodni a terheléshez.
 
Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion
 
Személyre szabott edzéstervek: sasa@sasafitness.com
 
Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Powered by: Wordpress